Mariavespers

Heinrich Ignaz von Biber

&

Missa-VI

Johann Melchior Caesar

 

 

 

 

 

Uitvoerenden

 

        Cappella Cambiata, bestaande uit gevorderde amateurs: ongeveer 12 zangers, 4 barokstrijkers, theorbe en continuo

 

                             Dirigent    Raymond Honing


Toelichting

 

Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) is tegenwoordig vooral bekend om zijn, vaak extravagante, vioolmuziek. Toch bestaat zijn muziekale nalatenschap voor een aanzienlijk deel uit kerkmuziek, wellicht uit de periode dat hij eeen aanstelling had als kapelmeester van aartsbisschop Olomouc Kroměříž en van aartsbisschop Franz Ferdinand von Khunburg te Salzburg. In 1690 werd hij door de keizer beloond met een langbegeerde adelijke titel: Biber von Bibern.

Zijn bundel Vesperae Longiores ac Breviores Unacum Litaniis Lauretanis (1693) bevat een grote serie langere en kortere zettingen van vesperpsalmen en van het Magnificat. Hieruit hebben wij de psalmen geselecteerd voor de Vespers voor een Maria-feest. De versie van het Magnificat heeft de toevoeging BVM (Beata Maria Virgine). Zoals gebruikelijk laten wij de delen voorafgaan door een antifoon, op gregoriaanse melodie, die wij ontlenen aan de liturgie van de feestdag van Maria van 8 december.

 

Johann Melchior Caesar (c. 1648-1692) is een vrijwel totaal vergeten componist, hoewel hij door tijdgenoten gerekend werd tot de ”neueren und berühmteren Componisten“. Hij was werkzaam als Kapellmeister in Würzburg en Ausburg. In zijn werken zijn Italiaanse invloeden terug te vinden, maar in zijn voorwoord hij sprak zich ook uit tegen een te grote secularisatie in barokke kerkmuziek. Van hem voeren wij de Missa-VI uit die is opgedragen aan de Onbevlekte Ontvangenis van Maria; een feest dat op 8 december wordt gevierd. 

Voor dit project is alle bladmuziek in eigen beheer uit de oorspronkelijke losse stemboekjes bewerkt tot een moderne uitgave. Deze uitgave wordt belangeloos beschikbaar gemaakt via openbare websites zodat deze mooie muziek ook door anderen kan worden uitgevoerd.