Doelstelling

Musica Antiqua Delft is in 1999 opgericht op initiatief van Karel Smagge en Wim Looyestijn. Het is een project-ensemble bestaande uit koorzangers en instrumentalisten, dat er in eerste instantie op is gericht om geestelijke en wereldlijke muziek tot ca. 1800 uit te voeren. De leden, professionele musici en ervaren amateurs, zijn merendeels afkomstig uit Delft en omstreken. Een onderscheidend kenmerk is dat de werken in vrij kleine bezetting worden gedaan, waardoor alle deelnemers in de gelegenheid zijn om delen in enkelvoudige bezetting of solistisch te doen. De nadruk ligt op het muzikale plezier tijdens de repetities, die uitmonden in een presentatie in de vorm van een of meer concerten. Het ensemble maakt uiteraard gebruik van de oude uitvoeringspraktijken en de daarbij behorende instrumenten, zoals barokviolen en viola’s da gamba.

De samenstelling kan per project verschillen, al naar gelang de vereisten van de geselecteerde werken. Doorgaans zal het ensemble bestaan uit een kamerkoor van 10 tot 16 zangers, en een instrumentale groep. De deelnemers verplichten zich telkens voor één project, en worden geacht alle voor hen geplande repetities bij te wonen. De deelnemers van het projectkoor zijn ervaren zangers die in staat zijn hun eigen partij in te studeren en aanwijzingen van de dirigent ten aanzien van dynamiek en stijl adequaat te kunnen opvolgen. De partijen kunnen enkel of dubbel bezet zijn, en de zangers worden geacht hun partij zelfstandig te kunnen zingen. Nieuwe leden wordt een auditie afgenomen.

In november 1999 trad het ensemble voor het eerst op met een Adventsconcert met werken van Heinrich Schütz en tijdgenoten. Een jaar later werd een concert gegeven onder de titel "In Nomine", met onder andere de indrukwekkende "Wind Mass" van John Taverner. Sindsdien wordt elk voorjaar een nieuw project onder handen genomen.

Ook de dirigenten wisselen. Karel Smagge heeft aanvankelijk de muzikale leiding gevoerd. Vanaf 2013 vervolgde het ensemble onder de naam Cappella Cambiata, onder leiding van componist / dirigent Maarten Surtel. Van 2014 tot 2016 was de muzikale leiding in handen van Renske Ligtmans. Dit jaar gaan we verder met Raymond Honing.

Omdat de samenstelling van het ensemble per project kan variëren, willen wij graag een aantal zangers en instrumentalisten "achter de hand" hebben. Bent u geďnteresseerd om eens mee te doen, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.